Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

  

Nordisk Brukshund



Det konkurreres i forskjellige grener i Nordisk brukshundsport. Det er Spor og Rundering. Alle grener er delt inn i fire klasser, der klasse D er laveste klasse, deretter følger klasse C, B og A. Man rykker oppover i klassene ved å oppnå en viss poengsum.

Hver klasse består av tre deler. Det er Spor eller Rundering  pluss en lydighetsdel og en feltsøksdel.

I klasse A kan det deles ut brukscertifikat slik at hunden kan få Brukschampionat. Det arrangeres også Norgesmesterskap og Nordisk Mesterskap i kl. A. Det er utarbeidet eget regelverk for brukshundprøver.

Spor

Hunden skal følge et spor som er tråkket opp i skog eller utmark. Ved hjelp av det skal den finne og plukke opp/påvise gjenstander/pinner som er lagt i sporet.

Vanskelighetsgraden går på lengden av sporet, terreng, vinkler og antall gjenstander i tillegg til værforhold osv.

Rundering

Rundering går ut på at hunden skal søke opp mennesker/figuranter som er plassert ut i terrenget. Den skal løpe i buer ut i terrenget og på overvær finne figurantene. Når den har funnet figurantene skal den enten ved hjelp av bringkobbel eller standhals markere funnet.

Bringkobbel er et kobbel som festes rundt hundens hals, som hunden tar i munnen for så å løpe tilbake til føreren. Deretter viser hunden føreren vei ut til figuranten.

Ved standhals markerer hunden funnet ved å bjeffe, slik at føreren ved hjelp av lyden kan finne frem til figuranten og hunden.

Akkurat som i spor er rundering også en konkurransegren. Den deles opp i de samme klassene D til A og feltsøk og lydighetsøvelsene er de samme som i sporkonkurranser.

Vanskelighetsgraden i rundering går på hvor langt søksområdet er, hvor mange figuranter som skal bli funnet og hvor godt gjemt figurantene er i tillegg til terreng, værforhold osv

Feltsøk

I feltsøk skal hunden ved hjelp av luktesansen søke etter gjenstander i et overtråkket område på 50 x 50 m. Gjenstandene skal være hverdagsgjenstander og kan være hanske, lommebok, plastboks el. Hunden skal finne og bringe gjenstandene tilbake til fører innenfor et angitt tidsrom.

Lydighet

Den andre delen er rene lydighetsøvelser med bla apportering, lineføring, innkalling osv. Gjennomføringen av øvelsene variere noe fra vanlig lydighet.

Det avgis poeng i de forskjellige øvelsene samt poeng for helhetsinntrykk.

For å starte i nordisk bruks hund konkurranser må hunden ha bestått karraktertest (K-test).



Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn