Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

  

Funksjonsanalyse (FA)

Test av hund


Funksjonsanalyse er en mentaltest for hunder, opprinnelig laget med tanke på å kartlegge egenskapene i brukshunder. Funksjonsanalysen har to primære oppgaver; individanalyse i forbindelse med evaluering for bestemte oppgaver og evaluering i forbindelse med avlsutvelgelse. Samt gi eieren innsikt i hundens reaksjonsmønster under kontrollerte rammer.

Ved gjennomføring av prøven, skal hunden gjennom en testbane/løype hvor det er utplassert gjenstander og/eller figuranter. Det er momenter eller påvirkninger som er ment å skulle utløse handling hos hund i testbanen. Hvert moment omfatter tre faser: Vekking, handlingsprogram og avreaksjon.

Det gis ingen premiering på Funksjonsanalysen men bedømmes bestått/ikke bestått. Prøven bedømmes etter fastsatt tabell for verdisetting av anlegg/egenskaper. For å delta på FA må hunden være minimum 22 måneder og maksimum 48 måneder.

Hunden må innfri visse kritterier for å bestå. Atferd som kvalifiserer til underkjenning er kort beskrevet: 

  • agressivitet, 
  • bestående agressivitet, 
  • manglende evne til å løse problemer, 
  • manglende evne til å avreagere,
  • skuddberørthet/skuddreddhet. 

Mer informasjon om Funksjonsanalyse finnes under ”regler” på www.nkk.no eller via følgende link: regelverk for fuksjonsanalyse (FA).

 Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn